Yunan ordusunun “yakarak imha etme” politikasına “yanık” kokusuyla acı yolculuk

Posted by

Yunanların Geride Bıraktığı İzmir Katliamı “Yanık Yurt” Sergisinde

Kurtuluş Savaşı’nın son dönemlerinde Batı Anadolu’da geri çekilen Yunan ordusunun “yakarak imha etme” politikasıyla bıraktığı enkaz ve özellikle büyük İzmir yangını, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde düzenlenen “Yanık Yurt” sergisinde ziyaretçilere anlatılıyor. Sergi, özel olarak hazırlanan “yanık” kokusuyla geçmişe acı bir yolculuk sunuyor.

Yunan ordusu, 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal ettiği günden itibaren yaptığı katliam, yağma ve tecavüzlerle Türkleri göçe zorladı. Ancak Büyük Taarruz’un ardından çekilmeye başladığında, geride bıraktığı yerleşim yerlerini yakarak imha etme politikasını uyguladı. Yangından en çok etkilenen İzmir’de, binlerce bina kül oldu.

Özellikle 9 Eylül 1922’de İzmir’in işgali sırasında başlayan yangınlar, şehri adeta kül ederken, 42 bin 945 hane yıkıma uğradı ve şehir harap bir hal aldı. “Yanık Yurt” sergisi, bu yıkımı ziyaretçilere belgeler ve fotoğraflarla aktarıyor.

Serginin küratörlüğünü İzmir Kent Tarihi Araştırmacısı ve Koleksiyoner Nejat Yentürk yapıyor. Sergide ayrıca, Yunan ordusunun geride bıraktığı tahribatın detayları da yer alıyor. Yentürk, “Yakarak imha” politikasının amacının, işgal bölgelerinde yaşam şansını yok etmek olduğunu belirtiyor ve bu acı dolu sürecin belgelerle anlatılmasının önemine vurgu yapıyor.

Yunan Ordusunun izlediği acımasız politika, İzmir’de ve çevresinde büyük yıkımlara neden oldu. Sergi, bu yıkımın izlerini ziyaretçilere aktarırken, geçmişin acı hatıralarını canlandırıyor.

“Yanık Yurt” sergisi, işgalci Yunan ordusunun bıraktığı acı dolu mirasa dikkat çekiyor ve ziyaretçileri o karanlık dönemi yeniden yaşamaya davet ediyor. Bu tarihi sergi, insanlığın yaşadığı büyük acıların unutulmaması için önemli bir hatırlatma niteliği taşıyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir